Širšių medus - skanėstas krikštynoms

Nuo: Elmyra Tamkevičienė Data: Komentarų: 0 Peržiūrų: 8326

Nustebote, kad būna širšių medaus? Ir dar tokio skanaus! Tik jį gaminant darbuojasi ne širšių kojelės, o darbščios moterų ar vyrų (kad nebūtume įtarti diskriminacija) rankelės. Taigi taigi, pasirodo, šį skanėstą galima pasigaminti! Ir juo labai tinka pavaišinti krikštynų svečius. Per krikštynas patiekiamas širšių medus netgi vadinamas vaikelio koše. Bet mažylio tokia koše tikrai nerekomenduotume maitinti, tektų palūkėti, kol sulauks bent 18 metų, nes ji... su laipsniais!

Susidomėjote? Išduosim keletą širšių medaus gamybos paslapčių.

1 receptas

4 kiaušinių tryniai

1 indelis kondensuoto pieno

1 stiklinė cukraus

100 ml spirito

Cukrus su tryniais išsukamas iki baltumo, kad nebesijaustų cukraus gabaliukų. Nors kai kuriems kaip tik patinka neištirpusio cukraus traškumas, tad galima rinktis pagal skonį. Tada supilamas kondensuotas pienas ir vėl gerai išmaišoma. Toliau spirito eilė ir vėl tenka gerai pasidarbuoti šaukštu. Gautą medų reikia sukrėsti į indelį ir leisti šiek tiek pastovėti (geriausia parą).

Beje, jeigu neįvaldėte šaukšto taip tobulai, kad po valandos sukimo nenukristų rankos, vietoj cukraus geriau rinkitės cukraus pudrą – daug greičiau paruošite medų ir išsaugosite sveikas rankas.

Jeigu nesate iš smaližių padermės, kuriems kuo saldžiau, tuo geriau, galite pamėginti receptą be papildomo cukraus.

2 receptas

5 kiaušinių tryniai

1 indelis kondensuoto pieno

100 ml spirito

Trynius ištrinti iki vienalytės masės ir sudėti kondensuotą pieną. Viską gerai išmaišius po šlakelį pilti spiritą ir nuolat plakti. Paruoštą medų iš karto sukrėsti į sandariai uždaromą indelį ir dėti į šaldytuvą. Po paros galima ragauti.

Beje, tikriausiai galvojate, koks čia medus be lašelyčio tikrojo medaus? Čia tikrai ne užmaršumo klaida. Aišku, sklando visokiausių legendų apie širšių medaus gamyba naudojant bičių medų, bet iki mūsų laikų jos neišliko, tad autentiško recepto pateikti negalime.

O dabar keletas plonybių dėl šio gardėsio gamybos. Jį ruošiant labai svarbi kondensuoto pieno konsistencija – kuo jis tirštesnis, tuo geresnis medus išeina. Ypač skaniai pavyksta su karamelizuotu pienu, pavyzdžiui, „Rududu“. Pagamintą skanėstą galima pagardinti įvairiais priedais: smulkintais graikiniais riešutais, aguonomis, tirpia kava, razinomis (tik su jomis būkit atsargūs, nes sugerdamos spiritą jos nuvagia daug laipsnių iš paties medaus), apibarstyti kokoso drožlėmis.

Belieka išsirinkti priimtiniausią receptą, pasiraitoti rankoves ir čiupti šaukštą. Tik gamindami per dažnai neragaukit! Beje, širšių medus, kaip ir tradicinis, turi gydomųjų savybių – jei gerklę pakutena, pakanka šaukštelį jo lyžtelėti ir sudie skausme.

Tiek apie gamybą. Laikas aptarti... Na gerai jau, gerai. Atskiras esė apie spiritą. Juk visą laiką skaitant straipsnį turbūt kirbėjo klausimas: „O kur jo gauti?“ Kadangi kamparo ir salicilo spiritai iš karto atkrenta, o receptui reikalingo C2H5OH mūsų šalyje paprastiems mirtingiesiems legaliai nusipirkti neįmanoma, lieka trys variantai. Paprasčiausias, bet prasčiausias – naudoti degtinę. Įpylus jos 100 gramų nesijaučia skonio, o šliūkštelėjus daugiau medus būna per skystas. Kad širšės prineštų gardaus ir tiršto medaus, galima naudoti medicininį 70 laipsnių spiritą, bet... Jis parduodamas tik su receptu ir tikrai ne kiekvienas gydytojas įvertins šio medaus gydomąjį poveikį, kad jį išrašytų. Paskutinė viltis – užsienis. Na emigruoti dėl etilo alkoholio gal ir nevertėtų, bet iš kelionės parsivežti tikrai nepakenktų, jei norėtumėt patys pasimėgauti ar svečius pavaišinti neįprastu skanėstu.

Pagaliau pereikime prie reikalo. Per krikštynas širšių medų (vaikelio košę) galima patiekti dubenėlyje ant vaišių stalo ir šalia padėti krekerių, talerių ar mažų vafliukų, kuriais svečiai kabintų gardėsį. Bet daug įdomiau medų supilti į specialiai paruoštą indelį ir iš jo duoti visiems paeiliui paragauti (patogiausia kiekvienam pakabinti atskiru vienkartiniu šaukšteliu). Tokią ceremoniją geriausia surengti prieš susėdant prie stalo, kol visi dar nepavargę nuo įspūdžių gausos.

Indeliui dekoruoti galima pasigaminti originalią etiketę arba pasirinkti iš mūsų siūlomų: dvi apvalios etiketės skirtos klijuoti ant dangtelio, o likusios septynios – priekinėje indelio dalyje. Skirtingo dizaino ir įvairių spalvų etiketės atspausdintos ant lipnaus popieriaus, tad labai paprasta jas priklijuoti. Visą širšių medaus etikečių asortimentą rasite čia: https://www.viskaskrikstui.lt/40-sirsiu-medus

Komentarai

Palikite komentarą