Krikšto žvakė viso gyvenimo palydovė

Nuo: Elmyra Tamkevičienė Data: Komentarų: 0 Peržiūrų: 3056

Šiais laikais krikšto žvakė uždegama tik ypatingom progom: priimant Pirmosios komunijos sakramentą, tuokiantis bažnyčioje ir palydint į amžinąjį gyvenimą. Žinoma, ir pati žvakė per ilgą laiką gerokai pasikeitė – dabar galima įsigyti ne tik tradicinę natūralaus bičių vaško, bet ir įvairiais krikštynų simboliais ar net asmeniniais įrašais dekoruotą baltą žvakę. Tačiau jos, kaip vieno iš privalomų krikšto sakramento rekvizitų, svarba nė kiek nesumenko. Beje, išliko ir pareiga krikštamotei pasirūpinti žvake, nes pagal tradiciją būtent ji suruošia krikštui reikalingus atributus.

Mūsų sumaterialėjusiame pasaulyje, kai viskas taip greitai keičiasi, retas daiktas galėtų „pasigirti“ bent 10 metų naudojimo stažu, o ką jau bekalbėti apie visą žmogaus gyvenimą – atrodo, tai neįmanoma. Ir vis dėlto yra viena nuolatinė pakeleivė, įžengianti į žmogaus gyvenimą kartu su krikšto sakramentu ir palydinti į amžinybę – krikšto žvakė. Ji yra amžinoji šviesa, nušviečianti kelią per gyvenimo sutemas. Ši nuolatinė palydovė uždegama nuo bažnyčioje liepsnojančios velykinės žvakės, simbolizuojančios Kristaus prisikėlimą. Todėl anksčiau gyvavo tradicija ją pakartotinai uždegti kiekvienais metais per Velykas ir taip atnaujinti krikšto įžadus, kad liepsnelė neblėstų ir jos neužgožtų blogio sutemos. Juk ne veltui krikšto žvakė paprastai būna labai ilga – jos turi pakakti visam gyvenimui.

Kardinaliai pakito ir žvakių įsigijimo būdas. Dabar jau retai kas jų ieško bažnyčioje, kuri anksčiau buvo vienintelė krikšto žvakių „tiekėja“. Maža to, norint nusipirkti žvakę net nebūtina kojos iškelti iš namų – pakanka panaršyti internete ir prekė pati atkeliauja į namus. Štai mūsų internetinėje parduotuvėje siūlomas gausus lietuviškų rankų darbo žvakių asortimentas turėtų patenkinti net ir išrankaus pirkėjo poreikius. Jei vertinate tradicijas, galite įsigyti natūralaus geltono vaško žvakę – telieka išsirinkti norimą formą ir ilgį. Ypač tokios žvakės tinka prie lininių krikšto drabužėlių. Tiesiog tobulas derinys! O gal norite baltos, prie krikštuko aprangos derančios žvakės? Tuomet galite pasirinkti iš 35, 38 ar 40 cm ilgio žvakių, dekoruotų įvairiais papuošimais: aukso spalvos kryželiu ir rūtos šakele, baltomis paauksuotomis gėlėmis ar žavingu angeliuku. O kad būtų lengviau išsirinkti, duosime keletą naudingų patarimų.

* Renkantis krikšto žvakę nevertėtų pernelyg žavėtis dekoruotomis vaikiškais piešinukais, kad vėliau, kai ji bus uždegta per Pirmąją komuniją, vestuves ar galų gale laidotuves, neatrodytų šiek tiek juokingai.

* Reikėtų iš anksto apgalvoti, kur saugosite krikšto žvakę, ir pagal tai rinktis jos dydį. Jeigu krikšto atributams laikyti nuspręstumėte įsigyti mūsų siūlomą lininę krikšto kraitelę, galėtumėte rinktis bet kurią jums patinkančią žvakę, nes joje yra speciali kišenėlė su sagutėmis, į kurią be vargo tilps net ir 40 cm ilgio žvakė.

* Jeigu žvakę planuojate saugoti kažkur kitur, pavyzdžiui, krikštadėžėje, į kurią paprastai netelpa 40 cm ilgio žvakė, vertėtų rinktis trumpesnę ‑ 35 cm. Bet jei šaukštai jau po pietų, o krikštadėžė net nesiruošia „priaugti“ iki Jūsų turimos žvakės dydžio, tikrai nenusiminkite. Tiesiog ilgiau padeginkite žvakę per pačias krikštynas arba bet kurią dieną po jų ramiai susėdę ir užsidegę žvakę galite vartydami krikštynų nuotraukas palaukti, kol ji pakankamai sutrumpės.

* Nepamirškite įsigyti ir medžiaginio papuošimo žvakei. Žinoma, galite ir patys pasigaminti: pasiūti ar nunerti. O gal norėtumėte žvakę papuošti baltų gėlių vainikėliu? Būtų nuostabu! Beje, tokia puošmena ne tik dėl grožio. Ji apsaugo rankas nuo varvančio karšto vaško, kai žvakė uždegama krikšto ceremonijos metu.

* Jeigu vertinate išskirtinumą, galite pasinaudoti žvakių gamintojų teikiama paslauga – ant krikšto žvakės aukso raidėmis užrašyti krikštuko vardą ir krikštynų datą. Tai būtų labai miela ir unikali krikštamotės dovana mažyliui! Gal ir Jūs norėtumėt tokią įteikti?

 

Komentarai

Palikite komentarą