Kas krikštukui dovanoja krikšto rūbą?

Nuo: Elmyra Tamkevičienė Data: Komentarų: 0 Peržiūrų: 2144

Krikšto drabužis – Dievo drabužis, kurio baltumas simbolizuoja tyrumą, o apsivilkimas – naują gyvenimo etapą. Šis sakralus simbolis krikšto apeigų metu įgyja magiškų apsauginių galių, todėl jį būtina išsaugoti.

Tai vienas iš pirmųjų klausimų, kylančių tėveliams ruošiantis krikštyti vaiką. Nors paprastai iškilmių proga savo atžalas puošia gimdytojai, krikšto rūbas išskirtinis – juo būtinai turi pasirūpinti krikštamotė. Ši pareiga atkeliavo iš senų laikų kartu su pačiu krikšto sakramentu. Tikėta, kad baltas rūbelis, krikšto mamos dovanotas krikštavaikiui, kaip dvasinio jų ryšio simbolis, gali apsaugoti nuo negandų.

Anksčiau krikštamotės pačios siūdavo baltus lininius marškinėlius ir juos išsiuvinėdavo. Tuo metu melsva spalva simbolizavo Marijos apsiaustą, o rožinė ‑ Jėzaus Kristaus, tad atitinkamai jomis dekoruodavo ir krikštukų drabužėlius. Šiais laikais viskas apsivertė aukštyn kojom: mergaičių aprangoje dažniausiai dominuoja rožinės, o berniukų – melsvos spalvos detalės. Gerokai pakito ir patys marškinėliai. Kadangi dabar įprasta krikštyti jau kiek ūgtelėjusius mažylius, marškinėliai šioms apeigoms nebe itin tinka. Tad nenuostabu, kad juos pakeitė universali balta skraistė, kuria galima apgaubti ir pusės metų pyplį, ir trejų metukų vaiką. Būtent ši skraistė, o ne ištaiginga suknutė ar dailus kostiumėlis, yra tikrasis krikšto rūbas, kurį turėtų padovanoti krikšto mama. Ir jai tikrai nebūtina užkrauti atsakomybės aprengti vaikelį nuo galvos iki kojų, juo labiau, kad išlaidų ruošiantis šventei ir taip per akis. Bet čia jau tarpusavio susitarimo reikalas.

Dabar apie pačias skraistes. Jeigu krikšto drabužėliai užsakomi pasiūti, paprastai kartu paruošiama ir idealiai tinkanti skraistė. O jei rūbelis nertas, megztas ar pirktinis, teks išsirinkti iš gana gausios jų pasiūlos. Prie daugumos drabužėlių itin dera lininės skraistės, išlaikančios simbolinę sąsają su tradiciniais krikšto marškinėliais. Parduotuvėje Viskaskrikstui.lt siūloma įsigyti baltų, iš kokybiško 100 proc. lininio audinio pasiūtų krikšto skraisčių, puoštų įvairių spalvų medvilniniais nėrinukais: baltais, žydrais, rožiniais, mėlynais ir smėlio spalvos, tad bent vieną iš jų nesunkiai priderinsite prie krikštuko aprangos. Galima rinktis įprastą modelį arba šauniai atrodantį variantą su gobtuvu. Šios originalios puošnios skraistės siuvamos pagal specialų užsakymą, pažymėtos „Viskas krikštui“ prekės ženklu, o visa informacija apie priežiūrą pateikta etiketėje. Pirkėjams taip pat labai paranku, kad pas mus gali įsigyti tokio pat audinio papuošimų žvakei, dekoruotų įvairių spalvų nėrinukais, derančiais prie lininių krikšto skraisčių, tad nereikia blaškytis atskirai ieškant šių prekių, o tokiu deriniu papuoštas krikštukas atrodys tikrai įspūdingai.

Beje, jeigu linas ne prie širdies ar netinka prie aprangos, galime pasiūlyti pigesnę alternatyvą – krikšto skraistę iš balto tiulio audinio (yra ir su taškiukais), papuoštą atlasine apykakle ir baltos, žydros arba rožinės spalvos gėlytėmis.

O gal šiek tiek „draugaujate“ su siuvimo mašina? Tuomet galite pratęsti senąją tradiciją ir pati pasiūti krikšto rūbelį, į kurį įdėsite dalelę savo širdies, lydėsiančią krikštavaikį visą jo gyvenimą. Juk ne veltui rekomenduojama išsaugoti šį magiškąjį rūbą, kad jis galėtų tinkamai atlikti savo „darbą“ – saugoti nuo negandų. Suknute ar kostiumėliu drąsiai galima rengti kitą vaikutį ar parduoti, o štai skraistė turi būti vienintelė ir skirta konkrečiam mažyliui. Tad krikšto mamos pareiga ją padovanoti, o tėvelių – saugoti, kol vaikas užaugs.

 

Komentarai

Palikite komentarą